Skillnad på löpe och ystenzym

Ystenzym är ett alternativ till löpe och lämpligt för lakto-vegetarianer. Löpe har alltid animaliskt ursprung. Står det ystenzym, mikrobiellt ystenzym eller vegetabiliskt ystenzym så är produkten lämplig för lakto-vegetarianer. Man får inte längre märka en produkt med vegetabiliskt löpe.

När man tillverkar ost behöver man ett ämne som får mjölken att koagulera. Traditionellt sett så använde man alltid löpe (animaliskt ursprung). Numera används även ystenzym till stor del, det är i regel framställt i laboratorium och är inte animaliskt. Vissa ostar har recept som kan vara ursprungsskyddade alt geografiskt skyddade och då får man inte byta ut någon produkt i receptet.
Vissa ostsorter varierar beroende på mejeri, så det gäller att alltid läsa innehållsförteckningen.

Ex på ostar med ystenzym:
Gräddost, Mexicana & Port Salut.

Ex på ostar med löpe:
Old Rotterdam, Svecia & Appenzeller.


Wernerssons kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.