Kan man äta ost när man är gravid?

Många ostar går bra att äta när man är gravid men det finns sorter som definitivt ska undvikas. Bland annat därför att det är viktigt att inte få i sig listeriabakterier när man är gravid.

Ja!
Alla hårda och hyvelbara ostar går bra att äta. Det gäller även sorter som är tillverkade av opastöriserad mjölk. I hyvelbar ost kan listeria inte föröka sig eftersom ostens vattenhalt och Ph är för låg. Exempel: Präst®, Le Gruyère, Parmigiano Reggiano och Manchego.

Smältost och mjukost på tub eller i ask, färskostar som cream cheese, ricotta och mascarpone samt halloumi, mozzarella och feta går också bra att äta när man är gravid. De här ostarna är säkra eftersom de antingen tillverkas av pastöriserad mjölk eller att ostmassan upphettas under tillverkningen så att ev listeriabakterier dör. Feta har för lågt Ph-värde för att listeria ska kunna föröka sig i osten.

Nej!
Kittostar och ostar med mögel t ex brie, gorgonzola, chèvre, taleggio ska inte ätas när man är gravid. Mögel- och kittostar är mjuka, blöta ostar med ett neutralt pH-värde. Det gör att listeria kan föröka sig ganska snabbt i dessa ostar om de förorenas med bakterien. Det gäller oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Även färskostar gjorda på opastöriserad mjölk ska undvikas. De är dock väldigt ovanliga i Sverige.

Wernerssons kundforum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.